ČO BUDEME POTREBOVAŤ:
Olivový olej
Repkový olej
Cesnak + čerstvý rozmarín
Sušené čili
AKO NA TO:
Ako pripraviť ochutené oleje: Čili a olej s cesnakom a rozmarínom
Pre oba ochutené oleje je postup podobný.
Príprava oleja s cesnakom a rozmarínom:
- Pripravte cesnak a rozmarín: Ošúpte cesnak a nakrájajte ho na hrubé plátky.
- Ohrev repkového oleja: Zohrejte repkový olej na strednú teplotu.
- Pridajte cesnak a rozmarín: Pridajte nakrájaný cesnak a vetvičky rozmarínu do oleja. Keď sa začnú piecť, odložte bokom a nechajte vychladnúť.
- Chuť cesnaku: Nechcete, aby cesnak zhorkol, ide len o to, aby uvoľnil chuť, takže opatrne.
Príprava čili oleja:
- Sušené čili: Vložte sušené čili na suchú panvicu a nechajte zohriať.
- Pridanie repkového oleja: Až čili zohrejete, prilejte repkový olej, premiešajte a opäť odstavte a nechajte vychladnúť.
Kombinácia s extra panenským olivovým olejom:
- Preliatie do nádob: Oba ochutené oleje prelejte do pripravených nádob.
- Zmiešanie s olivovým olejom: V pomere 1:1 zrieďte oba ochutené oleje s extra panenským olivovým olejom.
- Ponechajte cesnak a rozmarín: Pre lepší efekt ponechajte tiež cesnak s vetvičkami rozmarínu v nádobách.
Dôležitá poznámka: Olivový olej nezohrievajte, je určený pre studenú kuchyňu a ohrevom sa môže znehodnotiť. Repkový olej je naopak určený pre tepelné úpravy a má, podobne ako olivový olej, veľmi dobrý pomer Omega-3 mastných kyselín.
Užívajte si svoje domáce ochutené oleje vo svojich obľúbených receptoch!
NUTRIČNÉ HODNOTY na 1 porciu:
41 kcal, tuky 5 g, bielkoviny 0 g, sacharidy 0 g, vláknina 0 g