ČO BUDEME POTREBOVAŤ (10-12 porcií):
Sušená šošovica – 250 g
Mrkva – 4 ks
Zemiaky – 3 ks
Cibuľa – 1 ks
Cesnak – 2 strúžiky
Oravská/Anglická slanina – 250 g
Voda – 1,5l
Soľ, Čierne korenie
+ prípadne repkový olej alebo bravčová masť (vysvetlím v texte)
AKO NA TO:
Dostali sme doma chuť na šošovicovú polievku, ale manželkina podmienka znela jasne: urob teraz jednu obyčajnú prosím. 😀 A tak vznikla tentokrát „obyčajná“ ľahká polievka, nezahustená múkou a jednoduchá na prípravu. Skrátka a dobre – ideálna večera.
Šošovicu ani nemusíš namáčať, stačí prepláchnuť vodou. (pokračovanie nižšie)
„Úspešne chudnúť bez jojo efektu sa dá jednoducho – stačí, keď zo svojej stravy nebudeš nič vynechávať.“
Muž v kuchyni
Viac si o tom môžeš prečítať v nasledujúcom článku:
pokračovanie:
Nakrájanú slaninu opeč, aby pustila tuk. Keby si mal náhodou veľmi prerastanú a tuku by moc nepustila, daj trochu oleja alebo masti.
Pridaj najemno nakrájanú cibuľu a opeč do sklovita. Postupne pridáš ošúpaný cesnak, nakrájanú mrkvu a zemiaky, podleješ vodou, osolíš, okoreníš a privedieš k varu. Pridáš šošovicu a varíš na nízkej/miernej teplote cca 20 min. Keby si varil dlhšie, šošovica by sa už rozvarila.
Keby bola polievka príliš riedka, môžeš zahustiť nastrúhaným zemiakom.
Dobrú chuť.
PS: opečený chlieb je voliteľná možnosť, nechám to na tebe 😉
NUTRIČNÉ HODNOTY na 1 porciu:
175 kcal, tuky 3 g, bielkoviny 18 g, sacharidy 20 g, vláknina 8 g