Šošovicová na kyslo DeLuxe

Šošovicová na kyslo DeLuxe

ČO BUDEME POTREBOVAŤ (6-8 porcií):

Šošovica, sušená – 250 g

Zemiaky – 9 ks (5 do polievky, 4 na zahustenie)

Smotana 33% – 2 x 250 ml

Voda – 1,5 l

Cesnak – 3 strúžiky

Vajíčko – 1 ks/porcia

Soľ, Čierne korenie, Bobkový list, Ocot

AKO NA TO:

Práve si našiel skvelý obed, prípadne aj večeru.

Šošovicu niekto namáča 2 hod. pred varením, ale mne sa to nijak neosvedčilo. Je dobrá a mäkká aj bez predchádzajúceho namočenia.

Uvaríš ju spoločne s očistenými zemiakmi a cesnakom v osolenej vode, s trochou čierneho korenia a bobkového listu. Pred koncom pridáš 4 nastrúhané zemiaky, aby si polievku zahustil. Potom 2 smotany, premiešaš a necháš prejsť  varom. Na záver pridáš 1 PL octu a počkáš. Ak by sa ti to zdalo málo kyslé, pridaj ešte ďalšiu, ale buď opatrný. Nechceš to prehnať. Má to byť krásne jemné a lahodné s miernou kyslosťou.

Podávaš s uvareným vajíčkom, karamelizovanou cibuľkou a máš hotovo.

Dobrú chuť.

NUTRIČNÉ HODNOTY na 1 porciu:

352 kcal, tuky 11 g, bielkoviny 19 g, sacharidy 42 g, vláknina 5 g


TIP: ak uvaríš zemiaky zvlášť, zostanú krásne žlté a nechytia takú tmavšiu farbu so šošovice 😉

PS: nájdeš tu aj iné polievky 🙂 a tu vyriešiš aj raňajky a obed 🙂