Zemiaková na kyslo

Zemiaková na kyslo

ČO BUDEME POTREBOVAŤ (6-8 porcií):

Zemiaky – 8 ks

Voda – 1l

Smotana 33% – 200 ml

Klobása – 1 ks alebo Špekačky – 2 ks

Soľ, Čierne korenie, Bobkový list, Ocot

AKO NA TO:

Takto ju majú radi moje deti. Jednoducho a s „mäskom mňam, mňam“. A ja ju zbožňujem tiež, lebo je jednoduchá. Popravde ale vznikla tak, že som si nepamätal ten klasický recept, tak som si ju trošku zjednodušil. A navyše v tom pôvodnom bola aj múka.

Očistíš, nakrájaš a uvaríš vo vode 6 zemiakov. Osolíš, okoreníš, pridáš 3 lístky bobkového listu a varíš, kým nie sú zemiaky mäkké. Medzitým očistíš a nastrúhaš posledné 2 zemiaky. Pridáš do vody a povaríš, občas premiešaš, aby sa ti neprichytili.

Na záver pridáš smotanu, necháš prejsť varom a potom už len dochutíš octom podľa svojej chuti. Pridávam 1 polievkovú lyžicu octu, nechám prejsť varom a po chvíli ochutnám. Ak sa mi zdá málo „kyslá“, pridávam ďalší ocot, ale už len po čajových lyžičkách. Býva to zradné, tak opatrne.

Kým sa ti varia zemiaky, nakrájaš si klobásku alebo špekačky, opečieš a pridáš do polievky. Ja opekám nasucho, vždy pustia veľa masti, takže to krásne dochutí polievku.

Dobrú chuť.

NUTRIČNÉ HODNOTY na 1 porciu:

335 kcal, tuky 11 g, bielkoviny 16 g, sacharidy 45 g, vláknina 2 g


TIP: zemiaky strúhaš na tom najjemnejšom strúhadle, ako do halušiek. Nie na tom, kde strúhaš deťom mrkvu, nemáš mať také „vlásky“ z tých zemiakov 😉

PS: nezabudni ochutnať aj ostatné polievky, prípadne recepty na dni, keď sa nikto nepozerá 🙂