Domáci gyros pripravený na grile

Domáci gyros pripravený na grile

ČO BUDEME POTREBOVAŤ (4 porcie):

Kuracie prsia – 500 g

Paradajky – 2 ks

Cibuľa – 2 ks

Ľadový šalát

Tortilla/Wrap – 4 ks

Marináda na mäso: soľ, čierne korenie, paprika mletá, drvený bobkový list, (sušená) cibuľa, (sušený) cesnak, bazalka, oregano, rozmarín, tymián, petržlenová vňať, repkový olej

Omáčku si vyber podľa chuti:

Jogurtová

Cesnaková

Pikantná

AKO NA TO:

Je leto a ty zbožňuješ tú primorskú atmosféru, svieži vzduch a všade rozvoniavajúce pouličné stánky s gyrosmi? Lenže to má háčik, pretože dovolenka už skončila? Nevadí, priprav si gyros jednoducho doma. Nepotrebuješ žiadne špeciálne náradie, bude ti stačiť rozpálený gril.

Mäso si nakrájaj na steaky, aby sa ti lepšie opekalo. Hodíš do marinády na noc. Kľudne aj dve. Chceš to mať riadne voňavé a korenisté.

Ugrilované mäso potom nožom nakrájaš na menšie kúsky, tortillu/wrap na grile krátko zohreješ a plníš. Začínaš zľava. Naložíš pás mäsa, potom pás nakrájaných paradajok, pás nakrájanej cibule a pás nakrájaného šalátu. Preleješ to dresingom podľa chuti, zroluješ a máš hototo.

Dobrú chuť.

NUTRIČNÉ HODNOTY na 1 porciu:

681 kcal, tuky 26 g, bielkoviny 39 g, sacharidy 72 g, vláknina 4 g


TIP: k dokonalosti to dotiahneš ak použiješ kuracie prsia aj s kožou, prípadne vykostené kuracie stehná s kožou, tak ako ti to servírujú aj v stánkoch. Gréci ho pripravujú aj z bravčového mäso, takže si kľudne kúp nejaké mastnejšie pliecko, prípadne krkovičku, nakrájaj na kocky, napichaj na špíz a ugriluj. Fantázii sa medze nekladú, je to naozaj nenáročný recept na rodinné oslavy.

PS: mám tu aj ďalšie inšpirácie na gril alebo vyskúšaj aj ostatné recepty na dni, kedy neriešiš kalórie 😉