Klasický hovädzí alebo kurací vývar

vývar, hovädzí, kurací, zelenina, recept

ČO BUDEME POTREBOVAŤ:

Mäso a kosti na vývar, prípadne aj drobky ak máš rád

Zelenina – Mrkva, Zeler, Petržlen, Kaleráb, Cibuľa/Pór, pár strúžikov cesnaku

Voda

Soľ, Čierne korenie celé, Petržlenová vňať

AKO NA TO:

Každý to poznáme. Nedeľa, doma to rozvoniava, keď mama alebo babička varí. Neviem ako u teba, ale ja mám nedeľu stále spojenú s vývarom. U nás sa varil naozaj každý víkend.

Základom je nedať priveľa vody, dať veľa zeleniny a variť pomaly.

Dáš variť vodu a pomaly do nej pridávaš očistenú zeleninu, osolíš, pridáš pár guličiek čierneho korenia. Až keď voda vrie, pridáš mäso a kosti a teplotu stiahneš tak, aby sa ti nevarila prudko, ale naozaj veľmi, veľmi mierne. Osobne varím, 1,5-2 hodiny.

Ak sa ti začne tvoriť z mäsa silná pena, odober lyžicou. Zeleninu krájať nemusíš, nakrájaš si v tanieri.

Na konci by si mäso malo rozpadať, tak jemné by malo byť.

Dobrú chuť.

NUTRIČNÉ HODNOTY na 1 porciu:

96 kcal, tuky 2 g, bielkoviny 3 g, sacharidy 17 g, vláknina 1 g


TIP: keď dáš mäso do studenej vody, vznikne ti mútnejší vývar. Chuťovo nie je zlý, len na pohľad to nebude tak pekné. 🙂 no a z vývaru sa dá pripraviť aj tradičná cesnaková polievka alebo ho môžeš použiť ako základ na rôzne omáčky, napr. na cestoviny 😉

PS: pozri aj recepty na iné polievky 😉