ČO BUDEME POTREBOVAŤ:
Bravčové pliecko
Údená bravčová krkovička (prípadne pliecko)
Klobása (ideálne tiež údená)
Sušené huby
Kyslá kapusta
Cibuľa
Soľ, Čierne korenie, Sladká paprika
Chilli a Kyslá smotana do taniera
AKO NA TO:
S kapustnicou je to ako s gulášom. Každý má svoj vlastný overený postup, každý vie presne, že takto je to správne a najlepšie, lebo… no a to lebo mám aj ja. Myslím si totiž, že kapustnica je najlepšia, keď sa na ničom nešetrí. Ani na kapuste, ale ani na mäse. A naučil som sa dodržiavať zásadu, že pre najlepšiu chuť je potreba mať 3 druhy mäsa. Klasické, údené a klobásu.
To, koľko dáš mäsa, klobásy, húb aj kapusty nechám na tom, koľko kapustnice budeš variť. A ľudová múdrosť vraví, že sa jej vždy varí veľa, aby bola na viac dní. Ja keď robím 2 plné 5l hrnce, použijem 700 g bravčového pliecka, 500 g údenej krkovičky a 2 klobásy. Zároveň ak nemám domácu kapustu, tak 4 balenia kúpenej a húb tak „přiměřeně“. (pokračovanie nižšie)
„Úspešne chudnúť bez jojo efektu sa dá jednoducho – stačí, keď zo svojej stravy nebudeš nič vynechávať.“
Muž v kuchyni
Viac si o tom môžeš prečítať v nasledujúcom článku:
pokračovanie:
Nakrájaš a orestuješ cibuľu. Pridáš nakrajané pliecko, osolíš, okoreníš, pridáš sladkú papriku, premiešaš a na miernej teplote dusíš, kým ti mäso nepustí šťavu. Následne pridáš zbytok surovín, tzn. nakrájanú údenú krkovičku, nakrájanú klobásu, huby, ktoré si si predtým namočil vo vode (aj tú vodu pridáš), kapustu aj so šťavou. Ešte doleješ vodou tak, aby nebola moc riedka, ale ani hustá, zakryješ a na miernej teplote varíš hodinu až hodinu pol.
Na tanieri servíruješ s kyslou smotanou a chilli.
Dobrú chuť.
TIP: huby trošku nasekaj predtým, než ich namočíš, nebudú ti v polievke plávať veľké kusy zbytočne 🙂
NUTRIČNÉ HODNOTY na 1 porciu:
408 kcal, tuky 40 g, bielkoviny 10 g, sacharidy 7 g, vláknina 9 g