Klasická pečená kačica

pečená, kačica, recept, vianočný, ako upiecť kačicu

ČO BUDEME POTREBOVAŤ (4-6 porcií):

Kačica – 1 celý kus

Červená kapusta – 1 stredný kus

Knedlík podľa chuti

Cibuľa – 1 ks

Soľ, Rasca

Ocot – 1 PL

Cukor – 2 PL

AKO NA TO:

Ak si niekedy dostal radu alebo si čítal recept na pečenú kačicu, určite ti každý zdôrazňoval, ako je nutné ju piecť zakrytú pri 120° celkovo 4,5 hodiny a potom to ešte nechať zapekať. Fakt máš čas myslieť na to, že za 6 hodín chceš jesť kačicu? Vyskúšaj ju takto. Mäso sa bude samo oddeľovať od kosti, bude nádherne jemné a koža chrumkavá.

Kačicu umyješ, obojstranne a zvnútra osolíš a položíš na pekáč. Posypeš rascou, zakryješ a pečieš 2 hodiny pri 160°. Kačica pustí dostatok tuku, ale predsa len dávam trochu oleja na spodok pekáča, aby sa zo začiatku neprichytila. Potom odokryješ, zvýšiš teplotu na 180° a pečieš kým nie je krásne upečená a chrumkavá. Cca 30-45 min.

Priprav si hlbšiu panvicu alebo hrniec s pokrievkou. Nakrájanú cibuľu trochu orestuješ na oleji. Pridáš nakrájanú kapustu, osolíš, pridáš 2PL cukru, 1 PL octu, trochu rasce, premiešaš a na miernej teplote dusíš 1 hodinu. Priebežne miešaš.

Zapíjaj červeným vínkom. Alebo pivom. Je to na tebe.

Dobrú chuť.

NUTRIČNÉ HODNOTY na 1 porciu:

561 kcal, tuky 33 g, bielkoviny 37 g, sacharidy 29 g, vláknina 4 g


TIP: miesto rasce na povrch môžeš použiť majoránku – za hrsť nasypeš do kačice a vložíš k nej jednu celú olúpanú cibuľu 🙂

PS: u nás je pečená kačica celkom sviatočný recept 😉 a nebál by som sa zaradiť ho tak trochu aj medzi cheat days 😉