ČO BUDEME POTREBOVAŤ (2 porcie):
Eidam 45% – 200 g
AKO NA TO:
Ako si doma pripraviť fantastickú pochúťku k pivu? Bez toho, aby si musel kupovať drahé syry s krkolomnými názvami? Toto je rada od jedného syrára zo stredného Slovenska. Neveril som, kým som nevyskúšal.
Nič viac okrem syra nepotrebuješ. Len jednu tehličku eidamu zabelenú v ochrannej atmosfére, ktorú kúpiš v každom obchode. Nerozbaľuješ, len ho necháš odstáť 3 mesiace na suchom a tmavom mieste pri izbovej teplote. A máš hotovo!
A prečo to funguje? Lebo si všimni taký detail na obale – je to zrejúci syr. Ale musí zostať v tej ochrannej atmosfére, v ktorej je zabalený. Inak sa ti pokazí.
Pri zrení ti môže trocha zmeniť tvar a je dosť možné, že z neho nebude taká klasická tehla. Tak sa nezľakni.
Dobrú chuť.
PS: keby som mal popísať jeho chuť, tak je taká intenzívna, sýta, s nádychom orechov a jeho konzistencia je mierne hutnejšia, než keď si ho dáš hneď čerstvý… vzdialene, veľmi vzdialene chuťou pripomína parmezán 🙂
NUTRIČNÉ HODNOTY na 1 porciu:
343 kcal, tuky 25 g, bielkoviny 26 g, sacharidy 1 g, vláknina 0 g