Poctivá cesnaková v bochníku

cesnaková, polievka, recept, v bochníku, bez múky

ČO BUDEME POTREBOVAŤ (4-6 porcií):

Zemiaky – 10 ks/liter vody

Voda – 1l

Smotana 33% – 250 ml

Cesnak –cca 4 strúžiky (toto je veľmi individuálne. Kľudne si daj aj 6 ak budeš chcieť)

Soľ, Rasca, Majoránka

Maslo

Chlieb na krutóny – použi vydlabanú časť z bochníka, prípadne starší chlieb

Eidam/Gouda 45% na nastrúhanie

Bochník chleba – voliteľné, dá sa zjesť aj z taniera

+ nastrúhaný zemiak na prípadne zahustenie

AKO NA TO:

Kto by nemal rád cesnakovú polievku? A ešte k tomu túto? Lenže ľudová kreativita už dnes nabrala nevídaných rozmerov a ľudia si začali tento recept zbytočne prekombinovávať. Pritom je tak jednoduchý a nepotrebuješ ani múku. Takže si poďme ukázať, ako si pripraviť poctivú cesnakovú polievku bez múky a bujónu.

Zemiaky dáš variť. 10ks/liter vody. Osolíš, pridáš rascu. Keď sú zemiaky uvarené, v tej istej vode ich rozmixuješ, pridáš smotanu, premiešaš a necháš prejsť varom. Ak by bola príliš riedka, ešte pridaj nastrúhaný zemiak a chvíľu povar.

Odstav bokom, pridaj pretlačený cesnak, majoránku a premiešaj. Počkaj cca 10 min. nech sa ti polievka krásne prevonia a môžeš začať podávať.

Ak budeš podávať v bochníku, tak vrch zrež a vnútro vydlab.

Ak si chceš pripraviť ešte krutóny, využi tento čas a opeč si ich na masle a ešte si k polievke aj nastrúhaj syr.

Dobrú chuť. 🙂

NUTRIČNÉ HODNOTY na 1 porciu (bez bochníka):

247 kcal, tuky 12 g, bielkoviny 7 g, sacharidy 27 g, vláknina 1 g


TIP: ak ti zostal napr. vývar z obeda, kľudne zemiaky uvar priamo v ňom 😉 a nezabudni kuknúť aj iné polievky 🙂

PS: ak by si mal časť chleba, ktorú nezvládneš zjesť vyhodiť, tak si ju naozaj radšej sprav do taniera a prosím neplytvaj jedlom 🙂 zároveň som ti pripravil tip aj na raňajky a obed 😉