ČO BUDEME POTREBOVAŤ (6-8 porcií):
Šošovica, sušená – 250 g
Zemiaky – 9 ks (5 do polievky, 4 na zahustenie)
Smotana 33% – 2 x 250 ml
Voda – 1,5 l
Cesnak – 3 strúžiky
Vajíčko – 1 ks/porcia
Soľ, Čierne korenie, Bobkový list, Ocot
AKO NA TO:
Práve si našiel skvelý obed, prípadne aj večeru.
Šošovicu niekto namáča 2 hod. pred varením, ale mne sa to nijak neosvedčilo. Je dobrá a mäkká aj bez predchádzajúceho namočenia.
Uvaríš ju spoločne s očistenými zemiakmi a cesnakom v osolenej vode, s trochou čierneho korenia a bobkového listu. Pred koncom pridáš 4 nastrúhané zemiaky, aby si polievku zahustil. Potom 2 smotany, premiešaš a necháš prejsť varom. Na záver pridáš 1 PL octu a počkáš. Ak by sa ti to zdalo málo kyslé, pridaj ešte ďalšiu, ale buď opatrný. Nechceš to prehnať. Má to byť krásne jemné a lahodné s miernou kyslosťou.
Podávaš s uvareným vajíčkom, karamelizovanou cibuľkou a máš hotovo.
Dobrú chuť.
NUTRIČNÉ HODNOTY na 1 porciu:
352 kcal, tuky 11 g, bielkoviny 19 g, sacharidy 42 g, vláknina 5 g