Zemiakové pagáče podľa receptu babičky Vágóovej zo Šale

Zemiakové pagáče

ČO BUDEME POTREBOVAŤ:

Hladká múka – 1 kg

Droždie – 40 g

Olej – 150 ml

Cukor – 1 čl

Mlieko – 600 ml

Soľ – 1 PL

Vajíčko – 1 celé + 1 žĺtok

Rastlinný tuk (Palmarín, Hera…) – 250 g

Zemiaky – 6 ks

AKO NA TO:

Vláčne a nadýchané pagáče, doslova ako od babičky. Ochutnal som ich, keď sme boli s deťmi u mojej mami na návšteve, tak ich sused priniesol ako pozornosť. No musím povedať, že hneď po prvom súste som si musel vypýtať recept. Sú perfektné! A keďže som mal cheat-day, tak ich veľa naozaj nezostalo. A navyše ich milujú aj deti. 🙂 Recept píšem tak, ako som ho dostal.

Múku, droždie, cukor, olej, mlieko, soľ, vajíčko + žĺtok spolu zamiesiš do cesta a necháš vykysnúť. Cesto je veľmi vláčne.

Cesto potom rozvaľkáš, nastrúhaš na neho palmarín aj uvarené zemiaky (môžeš ich aj pretlačiť), osolíš. Poskladáš ako štrúdľu a necháš 20 min. odstáť. (pokračovanie nižšie)

Úspešne chudnúť bez jojo efektu sa dá jednoducho – stačí, keď zo svojej stravy nebudeš nič vynechávať.“

Muž v kuchyni


Viac si o tom môžeš prečítať v nasledujúcom článku:

pokračovanie:

Potom rozvaľkáš a znova preložíš, aby vzniklo niekoľko vrstiev.  O ďalších 20 min. znova rozvaľkáš na hrubšie (cca 2 cm) a vykrajuješ pagáče. Poukladáš na plech. Pečieš pri 200° asi 20 min. Uvidíš podľa farby.

Dobrú chuť.

TIP: môžeš posypať sezamom, alebo rascou, alebo ich necháš len tak… to už je na tebe 🙂

NUTRIČNÉ HODNOTY na 100 g:

347 kcal, tuky 13 g, bielkoviny 7 g, sacharidy 22 g, vláknina 2 g

VIAC SVIATOČNEJ INŠPIRÁCIE: