Bryndzové halušky, Furmanské halušky, Strapačky

Bryndzové halušky, Furmanské halušky, Strapačky

ČO BUDEME POTREBOVAŤ na halušky (4 porcie):

Zemiaky – 6 veľkých kusov, cca 1 kg

Polohrubá múka – 300 g

Vajíčko – 1 ks

Soľ

AKO NA TO:

Ukážem ti jednoduché cesto na halušky a zároveň ti prezradím malé tajomstvo, vďaka ktorému budú tvoje halušky vláčne, mäkké a samé ti budú kĺzať dole krkom.

Než sa pustíš do cesta a ty sa stále pozastavuješ nad vajíčkom v ňom, tak si najprv polož otázku. Dokážeš naozaj rozoznať, či tam vajíčko je? Keď budeš k sebe úprimný a odpovieš si pravdivo, tak sa s tým zmier, že s vajíčkom to lepšie drží. 😉

Zemiaky nastrúhaj najemno, premiešaj s vajíčkom a začni postupne pridávať múku a priebežne miešaj. Dostaneš ideálne hutné cesto, ktoré bude presne tak akurát.

Halušky buď odkrajuješ nožom rovno do vriacej osolenej vody alebo ich tam precedíš cez lopár/cedník na halušky. (pokračovanie nižšie)

Úspešne chudnúť bez jojo efektu sa dá jednoducho – stačí, keď zo svojej stravy nebudeš nič vynechávať.“

Muž v kuchyni


Viac si o tom môžeš prečítať v nasledujúcom článku:

pokračovanie: 

A teraz to tajomstvo, ktoré ma naučila babička. Uvarené halušky vyberáš sitkom a nepreplachuješ vodou! Len ich necháš odkvapkať chvíľu a preložíš do misy. Má to výhodu, že budú vláčnejšie a nevýhodu, že ak ti vychladnú, je možné, že sa ti zlepia. Ale to je jedno, lebo ohrievané halušky aj tak nie sú dobré.

Bryndzové: bryndzu zmiešaš s kyslou smotanou 1:1 a podávaš s opekanou slaninou

Furmanské: kyslá smotana, nastrúhaný údený syr a opečená klobása

Strapačky: halušky podávaš premiešané s kyslou kapustou a opečenou slaninou

TIP na záver: Ako spoznáš, že máš halušky hotové? Keď stiahneš teplotu, budú ti samé plávať na povrchu. A ako vravela babička: „Keď ti halušky plávu v hrnci, budu ti pekne plávať aj v bruchu“ 🙂

NUTRIČNÉ HODNOTY na 1 porciu:

638 kcal, tuky 27 g, bielkoviny 27 g, sacharidy 72 g, vláknina 3 g

ĎALŠIA INŠPIRÁCIA NA CHEAT-DAY: