ČO BUDEME POTREBOVAŤ na halušky (4 porcie):
Zemiaky – 6 veľkých kusov, cca 1 kg
Polohrubá múka – 300 g
Vajíčko – 1 ks
Soľ
AKO NA TO:
Ukážem ti jednoduché cesto na halušky a zároveň ti prezradím malé tajomstvo, vďaka ktorému budú tvoje halušky vláčne, mäkké a samé ti budú kĺzať dole krkom.
Než sa pustíš do cesta a ty sa stále pozastavuješ nad vajíčkom v ňom, tak si najprv polož otázku. Dokážeš naozaj rozoznať, či tam vajíčko je? Keď budeš k sebe úprimný a odpovieš si pravdivo, tak sa s tým zmier, že s vajíčkom to lepšie drží. 😉
Zemiaky nastrúhaj najemno, premiešaj s vajíčkom a začni postupne pridávať múku a priebežne miešaj. Dostaneš ideálne hutné cesto, ktoré bude presne tak akurát.
Halušky buď odkrajuješ nožom rovno do vriacej osolenej vody alebo ich tam precedíš cez lopár/cedník na halušky. (pokračovanie nižšie)
„Úspešne chudnúť bez jojo efektu sa dá jednoducho – stačí, keď zo svojej stravy nebudeš nič vynechávať.“
Muž v kuchyni
Viac si o tom môžeš prečítať v nasledujúcom článku:
pokračovanie:
A teraz to tajomstvo, ktoré ma naučila babička. Uvarené halušky vyberáš sitkom a nepreplachuješ vodou! Len ich necháš odkvapkať chvíľu a preložíš do misy. Má to výhodu, že budú vláčnejšie a nevýhodu, že ak ti vychladnú, je možné, že sa ti zlepia. Ale to je jedno, lebo ohrievané halušky aj tak nie sú dobré.
Bryndzové: bryndzu zmiešaš s kyslou smotanou 1:1 a podávaš s opekanou slaninou
Furmanské: kyslá smotana, nastrúhaný údený syr a opečená klobása
Strapačky: halušky podávaš premiešané s kyslou kapustou a opečenou slaninou
TIP na záver: Ako spoznáš, že máš halušky hotové? Keď stiahneš teplotu, budú ti samé plávať na povrchu. A ako vravela babička: „Keď ti halušky plávu v hrnci, budu ti pekne plávať aj v bruchu“ 🙂
NUTRIČNÉ HODNOTY na 1 porciu:
638 kcal, tuky 27 g, bielkoviny 27 g, sacharidy 72 g, vláknina 3 g