Huspenina

Huspenina

ČO BUDEME POTREBOVAŤ (4-6 porcií):

Bravčové koleno, údené alebo neúdené – 1 ks

Bravčové nožičky – 2 ks

Voda – 2,5 l

Cesnak – 2 celé očistené hlávky

Cibuľa – 2 ks

Soľ, Nové korenie, Bobkový list

Čerstvý chlieb

Na ozdobenie – Cibuľa, Paprika, Ocot

AKO NA TO:

S huspeninou je to ako s gulášom. Každý má svoj recept a každému chutí trocha inak. Niekto dokonca dáva aj zeleninu a už som videl huspeninu aj s vareným vajíčkom. Tak takto nie.

Huspenina je pre mňa len ten chutný rôsol a mäso. Trocha cibuľky na tanier, octu, červenej papriky a zajedať čerstvým chlebom. Úplne top. A ako na to?

Koleno aj nožičky umyješ a dáš variť spoločne s očisteným cesnakom a cibuľou. Pridáš trocha nového korenia, trocha bobkových listov, celé to osolíš a na nízkej teplote varíš 5 – 5,5 hodiny.

Mäso z kolena a nožičiek oberieš a všetko ostatné vyhodíš. Ukladáš rovnomerne do pripravených nádob a zalievaš vývarom. Použi sitko, aby si mal huspeninu čistú a priezračnú.

Zakryté odložíš na balkón vychladnúť a máš hotovo.

Dobrú chuť.

NUTRIČNÉ HODNOTY na 1 porciu:

900 kcal, tuky 59 g, bielkoviny 41 g, sacharidy 53 g, vláknina 4 g


TIP: rôsolovitosť huspenina získa vďaka nožičkám a vyvarenému cesnaku. Na to určite nezabudni. Niekto miesto nožičiek dáva kože, alebo aj kože… lenže mne kože vôbec nechutia, tak ich nedávam a nechávam vyvariť len nožičky 🙂

PS: tipuješ správne. V lete sa huspenina nerobí. Recept je viac než vhodný na tvoj cheat day 😉