Fish & Chips

Fish & Chips

ČO BUDEME POTREBOVAŤ (4 porcie):

Treska, filet – 800 g

Zemiaky – 2ks/osoba

Hladká múka – 125 g

Pivo, svetlý ležiak – 125 ml

Vajíčko – 1 ks

Cukor – 1 čl

Soľ, Čierne korenie, Repkový/Slnečnicový olej

Citrón alebo Jablčný ocot

Na hranolky: majonéza s jogurtom a horčicou zo šalátu Majo Dižon

AKO NA TO:

Tradičný britský street food. Ešte predtým, než to prišlo do módy, si si mohol na ostrovoch túto pochúťku objednať prakticky na každom rohu. Dnes si ju objednáš už kdekoľvek vo svete. Lenže podávať premastenú rybu v novinovom papieri a hranolky s octom znie divne. Ono aj príprava je dôležitá. Nemusíš to mať nasiaknuté tukom a nemusíš si ani dávať ocot na hranolky. Ako, ti ukážem na nasledujúcom postupe.

Pripravíš si cestíčko. Zmiešaš múku, vajíčko, pivo, štipku soli, trocha čierneho korenia a čajovú lyžičku cukru. Vyššie uvedený pomer by ti mal stačiť na 4 poriadne porcie ryby.

Filety tresky opláchneš a osušíš. Pozdĺžne ich rozdeľ na menšie kúsky. Budú sa ti lepšie obaľovať a vyprážať. Obojstranne namočíš v cestíčku a vypražíš, aby mali krásnu farbu. Ryba sa upečie rýchlo, nemusíš sa báť, že zostane surová.

Môžeš si pripraviť klasické alebo aj tieto domáce hranolky.

Dobrú chuť.

NUTRIČNÉ HODNOTY na 1 porciu:

728 kcal, tuky 26 g, bielkoviny 46 g, sacharidy 76 g, vláknina 6 g


TIP: rybu si na tanieri rád pokvapkám ešte citrónom, ale môžeš použiť aj jablkový ocot 🙂

PS: vyskúšaj aj iné recepty z rýb alebo nejaké ďalšie cheat-day recepty 😉