Panenka v parmezánovo-cesnakovej kruste so zemiakovo-tekvicovou kašou

Ľahká a rýchla večera

ČO BUDEME POTREBOVAŤ (4 porcie):

Bravčová panenka – 750 g

Strúhaný parmezán – 40 g

Cesnak – 1 strúžik

Repkový/Slnečnicový olej – na celý recept asi 1 dcl

Zemiaky – cca 2ks na osobu

Tekvica typu Hokaido apod. – stačí 1/2 (z tej druhej polovice si urob napr. polievku)

Soľ, Čierne korenie

Maslo – cca 10g

Trochu mlieka – cca 1 dcl

AKO NA TO:

Tento recept sa len tvári zložito. Ale ver mi, táto ľahodná a rýchla večera sa veľmi rýchlo stane obľúbenou mňamkou aj u teba doma.

Trúbu si predhrejeme na 200°. Žiadne grily, fúkanie a podobné moderné vymoženosti. Obyčajný rovnomerný statický ohrev.

Nastrúhaný parmezán, pol deci oleja a pretlačený cesnak zmiešame v pohári a vytvorí sa nám pekne hustá hmota. Odložíme bokom.

Zemiaky ošúpeme, tekvicu vydlabeme, umyjeme a nakrájame. Dáme variť do osolenej vriacej vody cca na 15-20 min. kým nebudú zemiaky mäkké. Tekvica sa uvarí oveľa rýchlejšie, takže pohoda. Aj tak z toho bude kaša. 🙂

Panenku na panvici s trochou oleja z oboch strán prudko opečieme po dobu 1 minúty. Mäso následne uložíme na pekáč, okoreníme čiernym korením a potrieme zmesou parmezánu, cesnaku a oleja. Nebojte sa toho, pekne hrubú a súvislú vrstvu a dáme piecť odokryté, aby sa nám syr pekne zapiekol.

Pečieme po dobu 12-15 min. podľa toho, ako veľmi ružovú panenku chcete a ako veľmi chcete mať zapečený syr. Mäso na obrázku bolo pečené presne 15 minút. aj tak bolo mierne ružové a božsky šťavnaté.

Zo zemiakov a tekvice zlejeme vodu, pridáme maslo a mlieko a poctivo roztlačíme. Žiadne mixériky. Pekne so šťúchadlom!

Mäso krájame na „medailónky“ a podávame s kašou. Solíme až v prípade potreby na taniery.

NUTRIČNÉ HODNOTY na 1 porciu:

550 kcal, tuky 25 g, bielkoviny 47 g, sacharidy 34 g, vláknina 4 g


TIP: Tento recept na bravčovú panenku si veľmi rýchlo obľúbiš aj ty. Každý sa oháňa tým, že panenka musí byť neviem ako ružová aby… nuž… pre mňa osobne je oveľa príjemnejší pohľad na krvavé hovädzie mäso než na surové bravčové… Ale veľmi prepečená panenka je zase suchá až žuvačková, tak čo s tým?

Pravda je niekde uprostred. Takto pripravená panenka je šťavnatá aj trochu ružová zároveň… A najlepšie na tom je, že si tento recept môžeš pripraviť nielen na nejakú oslavu, ale je aj zdravý a hodí sa aj do tvojho každodenného jedálnička.. 🙂