ČO BUDEME POTREBOVAŤ:
Bravčové koleno
Primátor 13°, polotmavé pivo
Med
Cibuľa, Cesnak, Bobkový list, Čierne korenie
AKO NA TO:
Aj muži majú svoje dni však? Na pečené koleno existuje veľké množstvo receptov. Niekto ho varí a až potom pečie, niekto marinádu pripravuje hentak alebo onak. Ja sa snažím všetko robiť jednoducho. Neznamená to prípravu dofláknuť, len si ju zbytočne nekomplikovať.
Koleno, ktoré si si priniesol/priniesla od mäsiara len umyješ a vložíš do zapekacej misy. Kožu na niekoľkých miestach narežeš. Ja nepreferujem prekrájať koleno na mriežku, zbožňujem ho pripravené rozkrojiť a pomaly rozoberať. Takže ho vždy narežem len na pár miestach. Obložím ho nakrájanou cibuľou, cesnakom, bobkovým listom, trošku posypem čiernym korením a celé polejem medom. Nechám cez noc v chladničke.
Trúbu si predhrej na 130°, koleno pred pečením ešte podlej polotmavým pivom. Doporučujem Primátor 13°. Pri tejto teplote ho pomaly, zakryté peč 4 hodiny a na posledných 10 minút ho odokryté zapeč pri 180-200°. Ešte ho pred zapečením prelej výpekom, len aby chytilo farbu. Väčšinou chytí už aj za tie 4 hodiny.
No a k tomu klasika. Čerstvý chlieb, horčica, čerstvý chren, kyslé uhorky a ja, milovník chilli, aj naložené chilli papričky.
Dobrú chuť.
NUTRIČNÉ HODNOTY na 1 porciu:
564 kcal, tuky 44 g, bielkoviny 42 g, sacharidy 0 g, vláknina 0 g
TIP: snaž sa koleno, čo najmenej otvárať. 🙂 Keďže je každá trúba trochu iná, trošku to ale sleduj 😉
PS: nie, Primátor ma neplatí za túto reklamu. Robia dobré pivo. Zaslúžia si pochvalu 😉 a k dobrému pivu sa hodí aj nakladaný hermelín alebo utopence 🙂