Poctivý kotlíkový guláš

kotlíkový guláš

ČO BUDEME POTREBOVAŤ (10-12 l):

Hovädzie mäso – 1,5 kg

Bravčové mäso – 1,5 kg

Cibuľa – 1,5 kg

Paprika – 1,5 kg

Paradajky – 1,5 kg

Zemiaky – 3 kg

Soľ, Čierne korenie, Sladká paprika, Rasca, Majoránka, Chilli

Víno červené, suché, 0,75l

Pivo, 0,5l

Horčica plnotučná

Bravčová masť

AKO NA TO:

Veľmi dlho som váhal, či sem tento recept dať. A to z jedného jediného dôvodu. Mám totiž pocit, že v každej domácnosti sa nájde jeden gulášmajster, ktorý robí guláš po svojom a robí ho dobre. Je to totiž disciplína, ktorú človek nemôže veľmi pokaziť. Ak sa teda robí poctivo. Podľa mňa sa guláš dá pokaziť len tak, že ho človek presolí, alebo pripáli. A aj ten presolený sa dá veľakrát ešte zachrániť. 🙂

Poď si pozrieť, ako kotlíkový guláš pripravujem ja. Pre mňa je to taká menšia spoločenská záležitosť, kedy sa stretne rodina alebo priatelia a spoločne si pripravujú a krájajú ingrediencie, debatuje sa a vymieňajú zážitky.

Najdôležitejšie je mať čerstvé suroviny. Nepoužívam žiadne zázračné pasty, pretlaky, dokonca ani predvarené lečo. Nižšie sa dozvieš prečo. 😉

Vždy začínam tým, že rozpálim masť. Nie olej. Naozaj obyčajnú bravčovú masť. Opečiem v nej cibuľu. 

Keď je krásne upečená a sklovitá (cca 30 min.), pridám nakrájané hovädzie mäso a za priebežného miešania varím v zmesi masti a cibule. Keď mäso pustí šťavu a zatiahne sa, začínam s ochucovaním. Soľ, čierne korenie, sladká paprika, rasca. Podlejem celým vínom, pivom a pridám primerane horčice. Celé to premiešam a začínam s dusením. Prikryjem, priebežne miešam, strážim si oheň, aby nebol príliš silný, ale ani slabý. Nech sa všetky chute pekne spoja. (cca 30 min.)

Kým sa mi mäso dusí, nakrájam papriku a paradajky. Krájam na čo najmenšie kúsky to ide. A áno, aj so šupkou. Niekto paradajky ešte predtým ošúpe, ale mne to príde zbytočná nadpráca. Pridám do gulášu, podlievam vodou. Vždy predtým, než podlievam vodou, oheň rozpálim, lebo guláš sa pridaním vody schladí, tak aby súvislo pokračovalo varenie. 

Približne po hodine a pol varenia, pridávam nakrájané bravčové mäso, pridám vodu, opäť dochutím soľou a koreninami. Majoránku stále nedávam. Tú až na konci. 

Priebežne miešam a varím cca hodinu a pol. Ak dobre počítam, som na 4 hodinách celkového varenia. V tomto bode už je hovädzie mäso krásne mäkké, bravčové tiež, je čas na zemiaky, ktoré som si medzitým ošúpal a tiež nakrájal. 

Naposledy podlejem vodou, ešte raz dochutím soľou a koreninami a varím, kým zemiaky nezmäknú. Hustota by mala byť taká, aby si nemusel zahusťovať. Ak sa ti to podarilo pripraviť veľmi riedke, nevadí. Nastrúhaj pár zemiakov na čo najjemnejšie, pridaj do gulášu a povar ešte chvíľu.

Môj guláš pripravujem približne 4,5 – 5 hodín. 

Na záver pridávam majoránku a chilli až do taniera. Kým som nemal deti, pripravoval som ho už štipľavý. Legenda vraví, že správny guláš by mal štípať. Moje deti zatiaľ na túto legendu neveria. 🙂

Dobrú chuť.

NUTRIČNÉ HODNOTY na 1 porciu:

358 kcal, tuky 17 g, bielkoviny 22 g, sacharidy 27 g, vláknina 3 g


TIP: pivo môžeš použiť aj čierne a kým budete čakať na guláš, môžete si niečo ugrilovať 🙂

PS: Verím, že ti bude guláš chutiť a že som ho popísal zrozumiteľne 😉 a ak máš rád mäso, určite oceníš tieto recepty s mäsom, prípadne nejaké tie „zakázané recepty“ na cheat days 😉

DÔLEŽITÉ: ukážem ti, ako môžeš jesť, čo chceš a ešte pri tom aj efektívne spaľovať nadbytočné tuky. Bez toho, aby si musel/a kupovať doplnky stravy, zázračné výrobky alebo moderné superpotraviny. Vytvor si svoj osobný profil a presvedč sa sám/sama, že to ide napríklad aj s týmto receptom. 😉

Všetko máš pripravené v klientskej zóne na Ceste za pekáčom.