Francúzske zemiaky alá Muž v kuchyni

zapečené zemiaky, franúczske zemiaky, recept, klobása, kukurica, smotana, obed, jednoduchý, zdravý

ČO BUDEME POTREBOVAŤ (4 porcie):

Zemiaky – 10 ks

Klobása – 1 ks

Kukurica – 100 g

Smotana 33% – 200 ml

Vajce – 1 ks

Eidam/Gouda, 45% tuku v sušine – 50 g

Repkový olej

AKO NA TO:

Inšpiráciou pre tento jednoduchý obed bolo nájdenie zapekacej misy po babičke. Spomienkami som sa vrátil do detstva, kedy nám robievala francúzske zemiaky. Lenže s vareným vajíčkom a samotnou klobásou to nie je úplne ono. Tak som si vymyslel variantu, ktorú zbožňujú všetci.

Trúbu si predhreješ na 180° (horný a spodný ohrev). Zemiaky ošúpeš, nakrájaš na kolieska rovnako ako aj klobásu.

Pekáč si pomastíš trochou oleja a ukladáš vrstvy: zemiaky – klobása s kukuricou – zemiaky – klobása s kukuricou – zemiaky.

Zakryté pečieš 60 min. Potom si vajíčko rozšľaháš v smotane a podleješ tým zemiaky, nastrúhaš syr a dáš odokryté zapiecť ešte na 15 min. Teplotu ponecháš na 180°, ale zmeníš režim na horný gril a fúkanie.

Môžeš zajedať čím chceš, ale výborné je to s klasickými uhorkami alebo baraními rohmi. A máš vlastne hotovo, takže dobrú chuť. 😉

NUTRIČNÉ HODNOTY na 1 porciu:

527 kcal, tuky 33 g, bielkoviny 18 g, sacharidy 38 g, vláknina 3 g


TIP: áno, nie je to až tak „fitrecept“, ale tak čo už.. ak máš pravidelný pohyb, tak ťa to nemusí trápiť.. 😉

PS: nájdeš tu aj malý tip na celý deň 🙂 prípadne si zemiaky môžeš zapiecť aj s kuracím mäsom, brokolicou a mozzarrelou 😉