Losos so šošovicou, mrkvou a ryžou

Losos šošovica zdravý obed fitrecept zdravý recept

ČO BUDEME POTREBOVAŤ (4 porcie):

Losos – 400 g

Šošovica, sušená – 250 g

Mrkva – 2 väčšie kusy

Cibuľa – 1 ks

Ryža – 250 g (alebo 1 hrnček)

Soľ, Čierne korenie, Repkový alebo Slnečnicový olej

Voda, 500-750 ml podľa potreby (vysvetlím nižšie)

AKO NA TO:

Ak chceš trochu netradičný, ale za to zdravý a výborný recept, skús tohto lososa. Hodí sa ako ľahký a rýchly obed, ale aj ako ľahká a rýchla večera.

Celý recept si rozdeľ na 3 kroky – losos, ryža, mrkva so šošovicou.

Lososa dáš piecť (len tak na papier na pečenie) pri 180° na cca 25-30 min. Solíš a koreníš až na konci.

Ryžu uvaríš zvlášť podľa návodu.

Potom vezmeš hlbšiu panvicu. Cibuľu a mrkvu spolu podusíš na troche oleja. Keď cibuľa zmäkne pridáš šošovicu, podleješ vodou, osolíš, okoreníš a dusíš až kým šošovica nezmäkne. Nemusíš predtým šošovicu namáčať.

Odporúčam vždy len toľko vody, aby bola tesne nad povrch a prípadne dolievať. Na konci má vzniknúť súvislá zmes šošovice a mrkvy s minimom vody. Presné pomery vychytáš časom, tak sa toho neboj.

NUTRIČNÉ HODNOTY na 1 porciu:

596 kcal, tuky 14 g, bielkoviny 39 g, sacharidy 77 g, vláknina 13 g


TIP: tento recept pôvodne vznikol snahou nakombinovať suroviny tak, aby obsahovali bohatú porciu bielkovín, zdravých tukov a vlákniny. A nakoniec z toho vznikla táto mega zdravá a zároveň chutná bomba.

Sám som bol prekvapený, aké je to dobré a ako to chutí aj deťom. 🙂

PS: a na raňajky alebo večeru nájdeš inšpiráciu tu prípadne mám aj viac tipov na recepty z rýb